אקוסטיקה ובידוד אקוסטי

לנגן בבית בלי שהשכנים יסבלו

אין בינינו ולו מתופף אחד (וגם אלה שמנגנים על כלים אחרים) שלא נאלץ לספוג תלונות על הרעש שכלי הנגינה שלנו מייצר. ממכת הסנר הראשונה על המערכת החדשה שהבאנו בגאווה הביתה, השכנים ואפילו בני הבית עצמם, סבלניים ותומכים ככל שיהיו, רק מחכים שהעונש ייגמר. ברוב המקרים הפתרון המיידי והזמין כולל אטימה של התופים והמצילות עצמם, מה ש”הורג” את הצליל ואת המגע הטבעי של המערכת ומגביל את האפשרות להתאמן נכונה על טווח דינאמי ויצירת גוון צליל אישי. כלומר, לא יהיה לכם “סאונד” או “פיל” משלכם על המערכת מאחר ואינכם מתאמנים תוך שמיעה של הצליל האמיתי שלה.

אז מה עושים?

לרובנו, איטום ועיצוב אקוסטי של החלל בו הצבנו את המערכת מהווה קונספט עתיר תקציב הדורש ידע מקדים וחומרים יקרים. האמת היא שעם קצת מוטיבציה, מקדחה ביתית, מברגה פשוטה וחומרים ביתיים וזמינים ניתן להפחית את כמות הרעש בסביבות 60% מבלי לקחת משכנתא.

אז איך עושים את זה?

דבר ראשון – צריך להחליט איפה תהיה המערכת בתוך הבית. מן הסתם, חדר שיש לו מה שפחות קירות משותפים עם השכנים עדיף. גם בתוך החדר עצמו, מיקום המערכת בנקודה הנכונה ביחס לחלל החדר יכול להפחית את כמות זליגת הרעש ולשפר את הצליל של המערכת.

דבר שני – איטום. אוויר מעביר הכי הרבה רעש (מאחר ומדעית גלי קול הם למעשה דחיסה של מולקולות אוויר) ולכן כדאי שהחדר יהיה אטום הרמטית – אם יש באפשרותכם להשתלט על הממ”ד, שיחקתם אותה. חלונות ודלתות צריכים להיסגר באופן שלא יאפשר מעבר אויר. כן – תצטרכו מזגן בחדר.

דבר שלישי – אקוסטיקה פנימית. הרבה ממעבר הרעש דרך הקירות והרצפה נובע מהתכונות האקוסטיות של הבטון והרצפות. בשפה פשוטה, הם “קשים” ולכן ניתן “להקפיץ” דרכם רעש בצורה יעילה. גם ההחזר האקוסטי של חומרים אלה הוא בטווח תדרים שלא ממש נעים לאוזן ועלול להזיק באופן מצטבר לשמיעה. הפתרון הוא “ריכוך” של אותם אלמנטים, עם כל אמצעי הבא ליד – שטיחים, שמיכות, שאריות עץ וספוג (מיטה ישנה או ספה שהתכוונתם לזרוק) ושאר מיני חומרים שיש בבית. לא צריך תואר בנגרות בשביל לבנות קונסטרוקציה פשוטה שתצמיד את החומרים לקירות בצורה יעילה ואסתטית. ההבדל שנוצר, הן בצליל של המערכת בתוך החדר והן בכמות הרעש הדולף החוצה, הוא ההבדל שבין לנגן בבית בכיף לבין לקבל דו”ח משטרתי על הפרעה לשלום הציבור תוך אובדן שמיעה לצמיתות.

ואם אינכם בעלי יכולת טכנית?
עדיף לפנות למישהו שיודע מה ואיך לעשות – ושלא יקרע לכם את הכיס.

הד גלבוע
www.hedgilboasound.com
hedgilboa@gmail.com
054-4322675

השאירו תגובה